1.9 tdi ALH - rozpadł się

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • minister28
    Classic
    • 2013
    • 18

No i to jest konkretna odpowiedz jeżeli kupisz AGR to odrazu kup tez turbine bo twoja nawet jeżeli jakimś cudem jest dobra to nie będzie pasować...
    Rozumiem, że w przypadku AGR nie będzie innych niespodzianek jak nie pasująca pompa albo wtryski.

Takiej samej odpowiedzi potrzebuje co do reszty silników.

Możliwości ograniczone a czas ucieka

Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Nie ze nie bedzie pasowac, bo blok jest ten sam, lecz chodzi o jej sterowanie. Trzeba by przerobic troche w aucie i wgrac program z AGR-a (brak zmiennej geometrii turbiny).
      Spritmonitor.de

Komentarz

• minister28
        Classic
        • 2013
        • 18

spoko rozumiem czyli chodzi tylko o to, żeby zmienić program jeżeli silnik będzie AGR a turbina ALH. Natomiast jezeli bedzie Silnik AGR i turbina z AGR to nic nie bedzie trzeba robic. Czy ktos moze opisac w podobny sposob reszte silników?

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Nie tak, nie rozumiemy sie.

Masz ALH czyli ze zmienna geometria turbiny.

Jak kupisz sam blok AGR to musisz przelozyc caly osprzet ze swojego silnika ALH.

Jak kupisz blok ALH/AHF/ASV to w zasadzie nie potrzeby nic przekladac.

Jak wsadzisz komplet AGR z turbina, to pozbawiasz sie zmiennej geometrii, a co za tym idzie sterownik tez o tym musi wiedziec, wiec trzeba inny program - bez sensu.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• alxxx
            RS
            • 2010
            • 1823
            • Octavia I (1U2)
            • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

minister28, ale co tu opisywać? przy reszcie silników słupek masz ten sam i sterowanie turbo też więc tylko przekładasz. Tak jak koledzy piszą - z reguły turbo powoduje szalonego diesla. Ewentualnie miałeś IC pełen oleju? Lub Pompa umarła (Kiedyś u znajomego tak było - mechanicy kazali zregenerować pompę i wszystko wróciło do normy :roll: - tyle że on w porę zadusił silnik)
            VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
            Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• minister28
              Classic
              • 2013
              • 18

Ja chyba jestem mało sprytny

"Jak kupisz blok ALH/ AHF/ ASV to w zasadzie nie potrzeby nic przekladac"

Jak to nie potrzeba nic przekładać ;/

ALH AHF ASV jest ze zmienna geometrią to wiem

Czy to taki problem do AGR zmienić sterownik jakby nie było innego wyboru ?

Komentarz

• kiki
                Rider
                • 2010
                • 359

ale ładujesz sam słupek od agr czy silnik z pełnym osprzętem (tj turbina, pompa, wtryski, pompa podcisnienia itp)???
                Poza tym jak wsadzisz swoją starą (niezregenerowaną) suszarę bardzo prawdopodobne jest że i w drugim piecu strzeli korba.

Komentarz

• minister28
                  Classic
                  • 2013
                  • 18

ja chce kupić tylko sam słupek..... ewentualnie turbine bede musiał gdzie kupić... najpierw dam ja do sprawdzenia - była po regeneracji 72 tys km....

Komentarz

• Tony065
                    RS
                    • 2009
                    • 2487
                    • Octavia I (1U2)
                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

minister28, no to już wiesz wszystko co trzeba. Nie trać czasu i sprawdź po kolei silnik, turbo, dolot/IC, wydech. Z regeneracją suszarek jest różnie, 50/50, więc w tą poprzednią bym za bardzo nie wierzył.
                    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                    @ by Tune-up Gdańsk
                    TDI VP++ i jeszcze rośnie
                    Antek

Komentarz

• ROBAL_26
                      RS
                      • 2010
                      • 2320
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

minister28, wszystkie podane silniki na pompie mają identyczna konstrukcję tylko różnice są jak wcześniej wspomniane ,w turbinie ,stała lub zmienna geometria ,wtryski które np w ASV110Km podają więcej paliwa , jeżeli kupisz wspomnianego ASVa to ze starego silnika przełożysz wtryski i auto chula bez ingerencji w sterownik silnika oraz inne rzeczy, natomiast jakbyś już przy okazji chciał podnieść mu moc to na silniku ASV robisz program i nic nie wymieniasz .ok

pozdro
                      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• minister28
                        Classic
                        • 2013
                        • 18

Z waszego doświadczenia lepiej kupić używaną turbinę czy co zrobić bo już sam nie wiem.... wydałem 1200 na regeneracje turbiny z montażem i takie jaja... za używkę w dobrym stanie chcą 450 - 550 PLN.

Tak na przyszłość to jak zacznie się robić szalony diesel to dusić go biegami rozumiem ? tylko pytanie co jak się zrobi na 2 szalony

Wszystko wskazuje na to, że ten ASY to będzie ASV gościu pewnie miał zwidy jakieś albo coś było słabo czytelne - kupie ten silnik wsadzę stare wtryski bo na nowe nie mam już kasy tym bardziej , że jeszcze muszę rozrząd nowy wsadzić bo stary ma już ponad 60 tys. no i zostanie tylko kwestia turbiny. Jak macie jakieś kontakty w okolicach P-Ń to fajnie

Komentarz

• alxxx
                          RS
                          • 2010
                          • 1823
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

minister28, pytasz o turbinę.. każdy Ci powie co innego. Kupisz używkę w "dobrym" stanie (wszyscy tak mówią) i może paść odrazu po założeniu, zregenerujesz i możesz mieć to samo. Dużo zależy gdzie się robi takie zabiegi i jak firmy je wykonują. Jak jest to zrobione dobrze to powinno długo latać!
                          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Turbine mozna zregenerowac, ale jak w dolocie dalej plywa olej to nie pomoze nic i jak dobrze dmuchnie to odleci kolejny slupek. Fabryczna procedura zaklada wymiane IC na nowy to odlocie sprezarki
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• minister28
                              Classic
                              • 2013
                              • 18

mam jeszcze watpliwosci co do AGR załozmy ze kupie agr + turbine z AGR to cała reszta bedzie do mnie pasowac tylko bede musial zmienic ustawienia sterownika tak ?

Komentarz

• Udesky
                                RS
                                • 2007
                                • 1692
                                • Octavia I (1U2)
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez minister28
                                ja chce kupić tylko sam słupek.....
                                No to kupujesz: AGR, ALH, ASV, AHF. Wszystkie te słupki są takie same.
                                Zamieszczone przez ROBAL_26
                                jeżeli kupisz wspomnianego ASVa to ze starego silnika przełożysz wtryski i auto chula bez ingerencji w sterownik silnika oraz inne rzeczy
                                A po co zmieniać wstryski? Do ALH zakładasz wtryski od 110KM i masz 110KM+. Niektóre egzlęmplarze wymagają tylko ingerencji w zmianę dawki paliwa bo więcej kopcą.
                                U znajomego w Caddy ALH wsadziliśmy moje wtryski z AHFa i auto hula.
                                mam jeszcze watpliwosci co do AGR załozmy ze kupie agr + turbine z AGR to cała reszta bedzie do mnie pasowac tylko bede musial zmienic ustawienia sterownika tak ?
                                Po co wybierasz drogę pod górkę i do tego krętą?
                                Wkładasz coś z silników (goły słupek) z tych w/w do tego, jeśli turbo odfrunęło, kupujesz turbo od 110KM i po problemie.
                                Resztę osprzętu masz już.
                                W Polsce nie ma kryzysu.
                                Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• minister28
                                  Classic
                                  • 2013
                                  • 18

mieszacie mi w głowie ;/

Ja mam 1.9 tdi ALH 90 KM !

to po co mam kupowac 110 ? zeby jeszcze kupowac i placic za wtryski które mam dobre ?

Komentarz

• robekcool
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2041
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Kup słupek jak Ci koledzy radzą AGR, ALH, AHF, ASV. Osprzęt Twój , tylko turbo ogarnij.
                                    www.k-mot.pl
                                    Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                                    Autoholowanie.
                                    Robert Kulma

Komentarz

• Udesky
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 1692
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ja mam 1.9 tdi ALH 90 KM !

to po co mam kupowac 110
                                      Tak łopatologicznie to na dobrą sprawę ALH od AHF/ASV odróżniają tylko wtryski.
                                      W ALH wtryski są takie same jak w SDI, jak dobrze pamiętam.
                                      Kup dowolny goły słupek (ALH/AGR/ASV/AHF) do tego twój osprzęt i gra muzyka.
                                      zeby jeszcze kupowac i placic za wtryski które mam dobre ?
                                      Większość z tu obecnych ma zboczenie w postaci dodawania mocy gdy jest ku temu okazja. :diabelski_usmiech
                                      A najtaniej w ALH można podnieść moc kupując wtryski i w tedy z 90KM robi się 110-120KM można jeszcze dorzucić sofcik i mamy okolice 140KM.
                                      W Polsce nie ma kryzysu.
                                      Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• kiki
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 359

nie :!:
                                        AGR ma sterowanie nadcisnieniem a już alh i 110 -ki podciśnieniem

Komentarz

• minister28
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 18

IC mam nowy tzn 5 tys. temu był wymieniany

Komentarz

• soszek81
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1245

Nie chodzi o to że on jest uszkodzony.
                                            Jak turbo się rozpędziło to mogły do niego trafić jakieś opiłki - nie chcesz chyba aby wpadły w silnik?
                                            Plus - coś rozpędziło silnik - jak nie paliwo to najpewniej olej, jeśli go nie usuniesz z ICka to pierwsze odpalenie po naprawie powtórzy całą rozrywkę.
                                            Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• robekcool
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2041
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez soszek81
                                              Nie chodzi o to że on jest uszkodzony.
                                              Jak turbo się rozpędziło to mogły do niego trafić jakieś opiłki - nie chcesz chyba aby wpadły w silnik?
                                              Plus - coś rozpędziło silnik - jak nie paliwo to najpewniej olej, jeśli go nie usuniesz z ICka to pierwsze odpalenie po naprawie powtórzy całą rozrywkę.
                                              Pierwsze odpalenie raczej nie zrobi powtórki z rozrywki - oleum w znacznej części już zrobiło swoje, ale wyczyścić ic trzeba.
                                              www.k-mot.pl
                                              Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                                              Autoholowanie.
                                              Robert Kulma

Komentarz

Pracuję...